hvordan vaske vinduer

Effektiv rengjøring av vinduer

hvordan vaske vinduer

Så hvordan vaske vinduer skikkelig? Rengjøring av vinduer er en av de viktigste sesongrelaterte arbeidsoppgavene i hjemmet. Det er ikke verdens behageligste eller letteste arbeidsoppgave, men støvete, skitne vinduer vil ødelegge inntrykket selv i det reneste og ryddigste hjemmet.  Smuss på vinduer blir spesielt synlig på en solrik dag, og da er man nødt til å ta seg av rengjøringen.

Husk å vaske vinduer før du flytter. Vinduene er en viktig del av flyttevasken. Sjekkliste for flyttevask kan du lese mer om her

Som nevnt er ikke vindusrengjøring den letteste arbeidsoppgaven, men du kan gjøre det raskere og enklere ved å følge noen regler.  Først og fremst er det viktig å velge riktig dag: Hvis du vasker vinduer på en svært solrik eller vindfull dag, vil de tørke raskt, og det blir vanskelig å unngå drypp og striper. Det er heller ikke tilrådelig å lage mat under rengjøringen – da vil du slite med dugg på vinduene.

Soda (natriumkarbonat) passer ikke til rengjøring av vinduer med treramme fordi soda kan falme malingen. Du bør heller velge såpeløsning eller vann med ammoniakk (2 ss pr. liter vann) til den type vinduer. Dersom vinduene dine har plastramme, bør du unngå rengjøringsmidler som inneholder abrasive partikler, og grove svamper.

Slik bør du ikke vaske vinduer

Først vil vi avkrefte noen myter og metoder som ikke har noen effekt i våre dager selv om de ble brukt fra gammelt av.

Glem den gamle metoden – vinduspuss med avispapir. Bruk av slike midler kompliserer arbeidet og er til ingen nytte. Når du pusser glasset med papir, oppstår dessuten statisk elektrisitet som umiddelbart etter rengjøringen tiltrekker smuss. Denne rengjøringsmetoden medfører altså ekstra arbeid, og du kan snart bli nødt til å vaske vinduene igjen.

Hva skal du begynne med når du vasker vinduer?

Når du begynner å vaske vinduer, skal gardiner, innvendige og utvendige persienner eller rullegardiner være trukket fra/opp.  Før du setter i gang med å vaske selve glasset, bør du tørke vindusrammer og -karmer med en fuktig klut og et rengjøringsmiddel for at støvet fra disse stedene ikke fester seg på det nyvaskede vinduet. Til rengjøring av vinduskarmer kan du godt bruke melaminsvamper.

Det anbefales å starte rengjøring av vinduer på utsiden, for der samler det seg mest smuss: fugleskitt, drypp av regnvann, mineraler mm. Bruk en myk, fuktig svamp eller lofri klut. Hvis du bor i enebolig, er det enklest å vaske vinduene på utsiden ved hjelp av en vannslange.

Dersom vinduskarmene eller -rammene på utsiden har et belegg av rust eller kalk, bør du bruke rengjøringsmidler til fjerning av rust og kalk.

Fjerning av flekker som har sittet lenge

La oss nå gå over til innsiden av vinduene. Du kan rengjøre vinduer med et konsentrert vindusrengjøringsmiddel blandet med litt vann. Du kan også bruke eddik som finnes i hvert kjøkken: Bland den med vann i forholdet 1:8. Bruk en absorberende klut eller svamp til rengjøring av vinduer.

Det er svært viktig å rengjøre vinduer på riktig måte: Gjør det ovenfra og nedover, som om du skulle tegne bokstaven S. Under rengjøringen bør du ofte skylle svampen eller kluten, slik at arbeidet ikke er forgjeves og du ikke trenger å vaske alt på nytt på grunn av all smuss som overføres fra et sted til et annet.

Bruk alltid kaldt vann når du rengjør vinduer, for varmt vann fordamper raskere, og derfor er det nesten umulig å vaske vinduene rene uten å etterlate striper. Men hvis du skal rengjøre matte vinduer, passer varmt vann likevel. Bland eddik eller sitronsaft i vannet.

Det er enklest å rengjøre vinduer med en vindusnal: På skaftet kan du feste en mikrofiberklut ettersom den typen stoff absorberer både mye vann og smuss og dekker vinduet perfekt med rengjøringsmiddel. Selvfølgelig kan du bruke en klut av vanlig stoff til rengjøring, men da blir du nødt til å skylle og vaske den oftere.

Hvis det er klistremerker på vinduene som skal fjernes, kan du gjøre det med et spesielt middel til fjerning av klistremerker. Fukt klistremerket med middelet, la det virke i flere minutter og skrap det deretter med en spesiell vindusskraper eller en skarp plastskraper som du holder i en vinkel på 45 grader. Kanten på skraperen skal være jevn og ren så det ikke oppstår riper på glasset.

Når du skal rengjøre vinduer, bør du legge noen absorberende håndklær under, slik at rengjøringsmidler som renner fra vinduer ikke skitner til vinduskarmen.

Tørking av vinduer

Tørking av vinduer er kanskje den viktigste delen av vindusrengjøring. For å gjøre det enklest mulig bør du bruke en vindusnal med gummilist eller en spesiell klut. Tørk vinduene til de blir helt tørre. Hvis du bruker en vindusnal med teleskopisk skaft og gummilist til vindusrengjøring, bør du tørke av gummilisten for hvert drag, ellers kan våt gummi etterlate striper.

Ikke etterlat vinduene halvveis rengjorte, ellers vil det ta lang tid å fjerne flekker og striper som er igjen. Til dette kan du bruke ulike bevegelser: Vask vinduene med loddrette bevegelser på innsiden og med vannrette bevegelser på utsiden.

Når all smuss er fjernet, trenger selv de profesjonelle å gjøre rent langs rutekantene. Vær særlig oppmerksom på toppen av vinduene: Dersom du ikke tørker bort vannet som er der igjen, vil det renne ned, og vinduet skal vaskes på nytt. Dra først en ren mikrofiberklut (eller annen lignende klut) over vinduet øverst og gå deretter gjennom de andre kantene. Dersom det fortsatt er striper eller annen smuss på overflaten, kan du tørke det bort med den samme rene kluten eller lofritt papir.

Hvilke midler kan brukes til vindusrengjøring?

Du kan lage et vindusvaskemiddel av vann og eddik. Du trenger ikke mer enn 2 ts eddik pr. 1 liter varmt vann, og det anbefales å tørke av rutene med en bomullsklut for å unngå striper.

Dersom du vil ha skinnende rene vinduer uten å bruke noen alternative midler som vanligvis finnes på alle kjøkkener, kan du tilsette et par dråper oppvaskmiddel i vannet som du bruker til vindusvask.

Noe av det mest irriterende ved vindusrengjøring er vannstriper som blir igjen på ruten. Du kan lage et vindusvaskemiddel som ikke etterlater noen striper og løser opp oppsamlet smuss slik at du kan rengjøre vinduer enkelt og raskt. Oppskriften på rengjøringsmiddelet er ganske enkel: 4 ts presset sitronsaft i 1 glass vann. Du kan også bruke eddik (i forholdet 1:8).

Cola passer også til vindusvask. Drikken inneholder sitronsyre som tjener til formålet. Den er spesielt egnet for rengjøring av bilvinduer som ofte ikke lar seg vaske med vanlige rengjøringsmidler. Hell drikken på vinduet direkte fra boks eller flaske og gni overflaten med en fille eller en klut. Deretter skal du tørke vinduene med en fuktig klut flere ganger, ellers blir overflaten klebrig på grunn av sukker som leskedrikken inneholder. Dette er et billig alternativ til alle rengjøringsmidler som er basert på sitronsyre.

Hvis vinduene dugger, kan du smøre dem med såpe og deretter gni overflaten med en tørr klut.

Du kan prøve et av kjerringrådene også: Hvis du vil bli kvitt fettflekker, er det bare å gni dem med løk – så forsvinner de. En annen utprøvd metode er å bruke potet. Rens ruten med en potetbit til den blir hvit og tørk den av med en klut etter en liten stund. Den gamle metoden, vinduspuss med avispapir, bør du imidlertid glemme. Når du prøver å pusse plastvinduer med avispapir, kan det etterlate striper eller flekker som er umulig å fjerne. Derfor anbefales det å bruke mikrofiberkluter til rengjøring. De vil både absorbere vann og ikke etterlate unødige merker.

Dessuten kan du rengjøre vinduer med alkohol: En liten mengde alkohol vil hjelpe med å fjerne fettflekker.

Til rengjøring av vinduer brukes ofte forskjellige midler som inneholder ammoniakk. Vær forsiktig med det: Ammoniakk kan skade maling eller lakkerte overflater ved siden av vinduene. Dessuten bør du være forsiktig med å bruke ammoniakk sammen med andre midler: Det kan oppstå en kjemisk reaksjon som frigjør en sterk ammoniakkgass, og den kan skade luftveiene.

Ikke glem vindusbeslag i metall og tetningslister i gummi. Etter vindusrengjøring bør du smøre metallelementene med et spesielt smøremiddel, og tetningslistene med en spesiell silikonsmøring – det vil beskytte listene mot uttørking og sprekkdannelse.

Tørk ruten med en eddikløsning etter vindusrengjøring. Lukten vil holde fluene på avstand, og vinduene forblir rene i lengre tid.

For at vinduene ikke rimer om vinteren, kan du tørke ruten med en saltløsning (2 ss salt pr. 1 glass vann).

Dersom det er riper på ruten, kan du påføre en fargeløs neglelakk på de stedene.

Hvis du ønsker at rutene forblir rene i lang tid, kan du bruke spesielle midler. I dag kan du få kjøpt vindussprayer som sikrer langvarig effekt ved å danne en beskyttende hinne på ruten som virker smussavstøtende. Ifølge ekspertene kan effekten av slike midler vare et helt år. Hvis du ønsker å lage en slik løsning hjemme, skal du blande vann med glyserol (i forholdet 3:7) og tilsette et par dråper ammoniakk for deretter å gni rene ruter med denne løsningen.

Vindusrengjøring ved hjelp av roboter

Stadig flere mennesker oppdager nytten av roboter som kan rengjøre ulike overflater. Siden roboter har noen fordeler det er umulig å overgå, brukes slike apparater både i leiligheter, store eneboliger, på kontorer og butikker. Ny generasjons robot for vindusrengjøring er svært verdifull fordi den er:

– Universell. Selv om apparater i denne kategorien kalles for vindusvaskeroboter, kan de brukes på alle jevne overflater. Roboter sørger for rengjøring av ripesensitive speil, dusjkabinettglass med kalkbelegg, panoramavinduer, flislagt golv og vegger.

– Enkel i bruk. Kunstig intelligens som brukes til styring av disse apparatene, sikrer enkel bruk av roboter. Moderne vindusvaskeroboter kartlegger arealet og formen på arealet, så det gjenstår å sørge for strøm og rengjøringsmiddel og trykke på på-knappen.

– Økonomisk i bruk. Til rengjøring av forretningslokaler er det vanlig å bruke et annet firma eller ansette ekstra personell. Bruk av et spesielt apparat vil i det lange løp redusere kostnadene og dokumentmengden. Dessuten bruker disse robotene flergangskluter, så det eneste du trenger å kjøpe er et vanlig rengjøringsmiddel for overflater.

– Rask i bruk. Avhengig av arealet kan en vindusvaskerobot klare oppgaven i løpet av 10–30 minutter. Den tiden kan du bruke på viktigere og behageligere oppgaver.

– Gir et godt resultat. Vanlig rengjøring av overflater etterlater ofte merker. Ny generasjons roboter sørger for fullkommen renhet. Den innebygde pumpen suger opp all smuss, og mikrofiberklutene tørker og polerer overflaten, så den får glans allerede etter første gangs bruk.

Hvis du ønsker å kjøpe en robot som er best egnet for deg, bør du først og fremst identifisere og bli klar over dine behov. Du bør ta arealet på overflaten som skal rengjøres med i betraktning for å finne ut hvor kraftig og rask vindusvaskerobot du trenger. Kvaliteten på overflaten er også viktig. Noen roboter kan utmerket håndtere ujevne overflater og uvanlig tekstur mens andre fungerer best på jevne overflater.

Avhengig av behov kan vindusvaskeroboter styres direkte, med fjernkontroll eller via en smartenhet. Apparatet får energi fra strømnettet eller et oppladbart batteri. Alle disse egenskapene avgjør prisen på apparatet.

Tenk deg godt om før du velger den rimeligste varianten: For et perfekt resultat er det verdt å satse på et kraftig, sikkert og nytt apparat fra en pålitelig produsent.

Batteridrevet vindusvasker

En oppladbar vindusvasker består av to deler: en sprayflaske med mikrofiberklut og sugenal. Apparatet er enkelt å bruke: Sprayflasken fylles med en blanding av vann og rengjøringsmiddel, og i den andre hånden holdes sugenalen som er ladet på forhånd. Når du rengjør vinduer med dette apparatet, trenger du bare å spraye litt rengjøringsmiddel på overflaten, tørke den med kluten og suge det skitne vannet opp med sugenalen.

En slik rengjøring av vinduer etterlater ingen vannstriper og krever dessuten mindre arbeid enn en vanlig rengjøring. Hvis du er i tvil om det er verdt å skaffe seg et slikt apparat, kan du leie et tilsvarende apparat på nettet og prøve det ut.

Magnetisk vindusvasker

Et annet apparat som gjør vindusrengjøring lettere, er en tosidig, magnetisk vindusvasker som kan brukes til å rengjøre vinduer på begge sider samtidig. Den har to sterke magneter som holder de to delene av vindusvaskeren fast på begge sidene av vinduet, og en sikkerhetssnor, så du trenger ikke å frykte at vindusvaskeren faller ned mens du rengjør vinduet på utsiden. Kanskje den største fordelen med dette apparatet for vindusvask er at den sparer din tid.

Du kan velge en vindusvasker som er best egnet for dine vinduer. Apparatet selges i 3 varianter: for 1-, 2- og 3-lags vinduer.

Damprengjøring av vinduer

Noen dampvindusvaskere har også innebygd vindusnal. Vanligvis er den ikke så effektiv og ganske tungvinn i forhold til vindusnalen av den enkleste typen, men den er likevel godt egnet til å fjerne vann fra dampvasket vindu. Folk klager ofte over at vindusnalen etterlater vanndråper og -striper. Vanligvis skjer dette hvis gummilisten på vindusnalen holdes i feil vinkel under rengjøringen. Vinkelen bør være ganske liten, og gummilisten skal tørkes av med en klut for hvert drag, men det viktigste er å vaske vinduet godt. Hvis glasset er svært skittent, skal du dampvaske det flere ganger, slik at du bare må fjerne nesten rent vann istedenfor smuss. Dessuten er det viktig at du ikke glemmer å tørke den øverste kanten av vinduet med en klut etter bruk av nal, slik at oppsamlet vann ikke renner nedover glasset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *