Hvordan vaske stekeovn?

Hvordan vaske stekeovn? Her er de beste tipsene for en skinnende ren ovn og effektiv rengjøring av stekeovn

vaske stekeovn

Så hvordan vaske stekeovnen? Hvordan kan du effektivt rengjøre stekeovnen? Visste du at tilsmusset ovn kan endre smaken på maten du tilbereder? Og bedre blir den i hvert fall ikke. Tilsmusset ovn kan gi en ubehagelig, svidd lukt når den varmes opp, og dessuten kan dette forårsake ulike skader på ovnen. Hvordan kan alt dette unngås? Den eneste måten som finnes er regelmessig vedlikehold og grundig rengjøring av ovnen. Vi har utarbeidet noen tips om hvordan du kan rense ovnen effektivt og grundig på ulike måter.

På grunn av tidsmangel eller latskap og utsettelse til neste gang vies det ofte mindre oppmerksomhet til rengjøring av ovnen enn det anbefales. Men jo lenger vi venter med å rengjøre ovnen, desto vanskeligere blir det å rengjøre den skikkelig senere. Ikke alle ovner som brukes i hjemmene i dag er selvrensende, og dermed krever slike ovner mye regelmessig vedlikehold. Hvitevareeksperter anbefaler å rengjøre vanlige ovner minst en gang hver andre uker. Selvfølgelig bør du ta hensyn til hvor ofte du bruker ovnen. Hvis du steker lasagne en kveld, en saftig skinke neste kveld og baker sprø småkaker på rist i ovnen i helgen, fester restene av alle disse produktene seg på veggene og glasset i stekeovnen. Fett og matrester i ovnen kan forårsake brann, og dessuten vil det ødelegge smaken på dine kulinariske mesterverk. I tillegg til regelmessig vedlikehold og rengjøring av ovnen anbefales det å foreta en hovedrengjøring minst to eller tre ganger i året.

Hvordan vaske og rengjøre stekeovnen innvendig?

Så hvordan kan du vaske stekeovnen innvendig? Det første tipset er å rengjøre de enkelte delene i ovnen. Uavhengig av hva slags smuss du vil fjerne, bør du alltid følge noen regler som vil hjelpe deg å spare tid og unngå ulykker.

Før du rengjør ovnen, må du alltid kontrollere at den er helt avkjølt. Gulvet rundt ovnen kan tildekkes med aviser, tørkepapir eller filler. Under rengjøringen kan oppløst fett renne ut når du minst venter det, så det er best å være forberedt på forhånd.

Til rengjøring av ovnen kan du alltid bruke kjemiske rengjøringsmidler, men du kan rense den like godt og effektivt med husholdningsmidler som finnes i alle hjem. Det er noen som påstår at kjemiske rengjøringsmidler som du får kjøpt i vanlige butikker, ikke er skadelige for mennesker, men hvis du ikke fjerner det kjemiske middelet helt og grundig med en fuktig svamp etter rengjøringen, kan det senere oppstå en ubehagelig kjemisk reaksjon med varme når du skrur på ovnen, noe som kan føre til øyekløe, allergiske reaksjoner eller forbrenninger.

I stedet kan du godt bruke enkle, men svært effektive midler som eddik, soda (natriumkarbonat) og oppvaskmiddel eller sitron.

Vaske med Eddik og vann

Vaske stekeovnen med eddik? Hvis ovnen din ikke trenger hovedrengjøring, og du bare ønsker å rense den raskt, kan du bruke noe så enkelt som eddik blandet i vann. Bland eddik og vann i like deler. Først skal du fjerne smuler og matrester fra ovnen som ved en vanlig rengjøring. Hell deretter blandingen i en sprayflaske og spray veggene i stekeovnen. Vent noen minutter og tørk overflaten i ovnen med en klut. Det er best å bruke en mikrofiberklut.

Hvis du har en gassovn, anbefales det å rense den på denne måten etter hver bruk. Mer avanserte ovner renses med eddik og vann minst en gang i uken.

Vask stekeovnen med Sodapulver, vann og oppvaskmiddel

Vaske stekeovn med oppvaskemiddel? Hvis ovnen er kraftig tilsmusset og forsømt, er du nødt til å bruke enda mer effektive midler. Her kan du også klare deg med de midlene som du finner i dine kjøkkenskap. Bruk 0,5 glass vann, 1 teskje oppvaskmiddel og 0,25 glass soda til blandingen. Bland alt godt sammen, påfør massen på den tilsmussede overflaten i ovnen (etter å ha fjernet smuler og annet smuss) og la den virke i minst 15 minutter. Rens deretter alt grundig med en fuktig klut og tørk overflaten med en tørr klut til slutt.

Eller rengjør med Soda, eddik og vann

Den tredje metoden er beregnet på de mest inngrodde stekeovnene som vi ofte ikke orker å rengjøre lenger, men vurderer å kjøpe en ny i stedet. Men vent med å gjøre det før du har gitt ovnen en siste sjanse.

Fjern mest mulig smuler og matrester fra overflaten i ovnen. Bland et par spiseskjeer soda og vann i en bolle. Juster blandingsforholdet og mengden ut fra størrelsen på ovnen og overflaten du ønsker å rense. Det skal bli en tynn, grøtaktig masse. Påfør massen på ovnsoverflaten du ønsker å rengjøre og la den tørke i ovnen i minst 12 timer. Sodablandingen i ovnen vil skifte farge og bli brunaktig. Rens ovnen med en fuktig klut etter 12 timer. Hell deretter eddik i en sprayflaske og spray på all ovnsoverflaten som skal rengjøres. Du kan gjenta dette flere ganger, og vær spesielt nøye med stedene der soda er tørket fast til overflaten og ikke ble fjernet med en fuktig klut i første omgang. Vent en stund og tørk alt igjen med en fuktig klut. Legg deretter den fuktige kluten i ovnen, skru den på lav varme og la den varmes i ca. 15-20 minutter.

Sitron for å rengjøre stekeovn?

En annen metode til rengjøring av stekeovn er å bruke vanlig sitron. Metoden anvendes ikke så ofte, men er både effektiv og velluktende. Sitron kan brukes i sodablandingen i stedet for eddik. Du kan også bruke sitronsaft når du er ferdig med alle trinnene for rengjøring av ovnen og alle elementene i den. Klem sitronsaft i en langpanne, skru på ovnen og la den varmes: En behagelig og frisk sitronduft vil spre seg i ovnen og fjerne alt som måtte være igjen av vonde lukter. Til fjerning av lukt kan du også bruke noen dråper eterisk olje, men vær forsiktig – bruk naturlige og ganske nøytrale oljer: Dersom du overdriver, kan din neste rett stekt i ovnen få en merkelig ekstra lukt.

Rengjøring av ovnsdøren

Hva er beste måte å vaske ovnsdøren? Husk at enkelte kjemiske rengjøringsmidler kan etterlate riper i glasset, ofte er det nok med en blanding av eddik og vann til rengjøringen. Hvis glasset er mer tilsmusset, kan du også bruke oppvaskmiddel. Et svært skittent ovnsglass kan pusses rent etter å ha påført en grøtaktig masse av vann og soda på det. La den virke i ca. 30 minutter og tørk av alt godt med en fuktig svamp. Deretter kan du tørke og pusse glasset med en tørr mikrofiberklut.

Ovnsglasset på utsiden kan rengjøres ved hjelp av de samme metodene og midlene som glasset på innsiden. Vi ønsker å avkrefte en myte som fortsatt verserer på nettet: Aldri ta ovnsdøren fra hverandre hjemme og ikke forsøk å gjøre det rent mellom det doble glasset. Dette kan kun gjøres av fagfolk.

Håndtak

Hvis du har begynt med rengjøring av innsiden av ovnen, skal du ikke glemme eventuelle håndtak. Når det ikke er nok med en enkel rengjøring med en fuktig svamp, kan du bruke en tannbørste dyppet i oppvaskmiddel. Du bør ikke skru av håndtakene, men overlate det til fagfolk, på samme måte som demontering av døren.

Hvordan vaske kjøkkenvifte?

Til vedlikehold av vifte er det nok å tørke den med en klut fuktet med en blanding av eddik og vann.

Hvordan vaske langpanner? Eller rengjøre en ovnrist?

Først og fremst anbefales det ved steking på langpanner og rist å bruke beskyttende midler som hindrer spredning av matrester i ovnen, f.eks. folie, bakepapir, beholdere med lokk og ulike stekeposer. Dersom det ikke er mulig å unngå tilsmussing likevel, bør du ikke vente altfor lenge med å vaske langpanner og beholdere etter bruk. Men la dem selvfølgelig avkjøles helt først. Kanskje den eldste og mest brukte metoden er den såkalte “bløtleggingen” når vi legger en langpanne eller rist i vann med oppvaskmiddel og lar den ligge der en stund. Dersom denne metoden ikke hjelper, kan du bruke den suksessrike duoen som består av eddik og soda. Dryss rikelig med soda i langpannen, spray deretter eddik, la det skumme og fjern restene. Hvis du ser at soda og eddik ikke har gjort rent fullstendig, kan du fylle langpannen med vann til randen og la den varmes på høy varme i ovnen. Tiden vil avhenge av hvor tilsmusset langpannen er. Normalt tar det 15-30 minutter. Vent til langpannen er avkjølt, ta den ut og skyll den med oppvaskmiddel og en vanlig svamp.

Du kan også vaske tilsmussede langpanner i oppvaskmaskinen ved å velge det lengste og varmeste oppvaskprogrammet.

Selvrensende stekeovner

Hvis du ikke er innstilt på å bruke mye tid på ekstra rengjøring av ovnen, bør du velge en av de selvrensende ovnene. Vi må imidlertid gjøre deg oppmerksom på at selv ovner med en slik funksjon skal rengjøres manuelt fra tid til annen. Når du har denne type ovn, er det dessuten svært viktig at rengjøringen skjer regelmessig: Hvis du stadig bruker rengjøringsfunksjonen, slipper du ekstra arbeid og tidsbruk. Men når ovnen renser seg selv, skjer dette ved svært høy varme, så muligens vil du ikke unngå en ubehagelig lukt som sprer seg i hjemmet.

Damprensende stekeovn

Etter å ha fylt en spesiell beholder med vann og startet rengjøringsprogrammet kan du sitte og nyte en kopp kaffe mens den varme dampen fjerner smuss fra vegger og andre overflater i ovnen. Sammen med vann kan du tilsette litt eddik. Når rengjøringsprogrammet er slutt, tørker du av ovnen og lar den stå åpen og tørke helt.

Katalytisk stekeovn

Ovner med katalytisk rengjøring har porøse katalytiske vegger. Under rengjøringsprogrammet samles fuktighet i de porøse veggene. Og denne funksjonen betyr ikke det samme som 100 % rengjøring – den er mer et hjelpemiddel til å fjerne smuss. Under stekingen absorberer varmeplatene fettdråper og hindrer dem i å feste seg til veggene i ovnen. De katalytiske veggene kan vaskes for hånd eller i oppvaskmaskinen. Under rengjøringen kan du kjenne noen ubehagelige lukter fordi ovnen varmes opp til 220–350 grader. En av ulempene med de katalytiske veggene er at over tid og ved hyppig bruk vil de slites og ikke lenger oppfylle sin funksjon på en effektiv måte, så etter ca. 5 års bruk kan du bli nødt til å skifte veggene.

Pyrolytisk stekeovn

Pyrolytisk rengjøringsmetode er svært lik den katalytiske. Den største forskjellen er at ved pyrolytisk rengjøring kreves det en svært høy varme, opptil 500 grader. Prinsippet er likt: Matrester og fett forvandles til aske som må fjernes manuelt. Denne metoden har også noen ulemper: Det er en lang rengjøringssyklus som varer fra 1 til 3 timer, og slike ovner koster mer og bruker mer strøm.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *